5 starka skäl att köpa slow cooker
Gillar du god mat? Vill du att matlagning skall vara enkel? Vill du spara både tid och pengar? Kunna ta med mat till jobbet? Då vill du ha en slow cooker ( alternativt crock pot eller slökokare – kärt barn har många namn).
Efter ett företagsbesök i Alabamba USA, våren 1997 steg jag in på en lunchrestaurang. Som många andra restauranger i USA ser de oansenliga ut på utsidan. Denna var inget undantag; som ett stort skjul utan fönster. Innanför väggarna var det dock full fart och det satt lunchgäster vid varenda bord och alla åt intensivt. Servitriserna sprang omkring och serverade påfyllning av mat, kaffe och isvatten vid borden.
Något kändes konstigt….det fanns bara en rätt att välja
Något kändes konstigt och när jag skulle beställa maten förstod jag att det bara fanns en rätt att välja. Jag valde den rätten och satte mig vid ett ledigt bord. Det var en lätt surrealistisk känsla; det kändes som en barnbespisning eller som om trossen hade kommit med kantinerna och fyllde på snuskburkarna ute i fält. Men det här var godare än någon mat jag hade ätit i vare sig skolan eller i lumpen.
Det var kött och sås. Inga grönsaker. Och den där BBQ-smaken som 1997 inte hade kommit till Sverige. Maten var jättegod och jag hade aldrig smakat något liknande. Eftersom situationen och maten var den naturligaste saken i världen för alla utom mig, kunde jag inte med att fråga vad det var jag åt. Som att i Sverige fråga vad dom säljer på IKEA. Det skulle dröja 15 år innan jag fick svaret på frågan. Baconföretaget Tulip släppte 2012 ett halvfabrikat till maträtt, som på bilden såg misstänkt likt ut det som serverades på lunchrestaurangen i Alabama 1997.
Efter att ha provat, förstod jag att det var pulled pork…..
Efter att ha provat Tulips nya maträtt, förstod jag att det var pulled pork som jag hade ätit på den där lunchrestaurangen i USA. Efter en snabb googling av hur man gör sin egen pulled pork stod det klart att jag behövde en slow cooker. För fem år sedan fanns det endast ett fåtal företag på nätet i Sverige som sålde slow cooker. Ett av dessa var Tretti.se och de hade bara en enkel, lite billigare modell: Centurion SCR220. Den var billig – 299:- om jag minns rätt – och den har sedan 2012 varit min bästa vän i köket.
Centurion SCR220 är på 6,5 liter och har endast ett reglage för “low”, “high”, “auto” och “off”. Enklare än så blir det inte. Och som den har betalat sig; både i pengar och i god mat. Och vänner, törs jag nog påstå.
Jag som knappt kunde koka ett ägg för fem år sedan, får nu beröm för min matlagning! Härom månaden kokade jag ärtsoppa till åtta vuxna män på hajk och flera sa att det var den godaste ärtsoppa de ätit i hela sina liv! En berättade att han efter dåliga erfarenheter i ungdomen av princip inte äter ärtsoppa, men han provade ändå och åt med god aptit.
Sanningen att säga, krävde denna ärtsoppa hela 30 minuter i förberedelse – men sedan skötte den sig själv i nio timmar! Recept kommer så småningom på Tuffa Tider.
En mer strukturerad lista över varför du behöver en slow cooker kommer här:
1. Maten blir alltid god
Att laga mat på vanligt vis är ofta ett vågspel. Är köttet mört? Fungerar kryddorna ihop? Är det lagom starkt? Blir alla delar klara i tid och samtidigt? Sådana frågor behöver man aldrig ställa sig när man lagar mat i slow cooker. Det blir alltid bra. Vad du än kastar i grytan så gör de 4-8 timmarna sitt för att få fram alla smaker. Torrt kött blir saftigt. Segt kött blir mört. När kött får ligga och småputtra ihop med grönsaker och kryddor så sker en fusion (musikterm) i grytan, där köttet tar upp alla smaker och själv ger ifrån sig till sås och spad.
2. Det är enkelt
Tack vare slow cookern och internet öppnar sig en helt ny värld för den som lagar mat. Det finns 100 000-tals recept för slow cooker tillgängliga på matbloggar, receptsajter och i facebookgrupper. Jag har prövat många och det blir i stort sett alltid helt fenomenalt gott. Många recept innehåller högst 4-5 ingredienser och det mest avancerade och tidskrävande är att blanda en rub eller skala och skiva en lök. Tag en vanlig kyckling som exempel; det är bara att gnida in den med din favorit-rub och sedan lägga ned den i grytan och sätta på “low”. Efter några timmar är den klar och lika god som när du köper en färdig, grillad kyckling.
3. Du sparar tid
Mat lagad i slow cooker är en gryta. Och om grytor säger man att de blir ännu godare dagen efter. Du kan alltså förbereda slow cookern när du har tid. Det är t.ex. inga problem att förbereda maten på morgonen och när du kommer hem så är den precis färdig och det luktar gott i huset/lägenheten. Och de flesta recept kräver bara 10-15 minuter i förberedelser, en del ännu mindre. När du fått i alla ingredienser i grytan, så är det bara att sätta igång den och sedan klarar den sig själv. Och numera finns det dessutom slow cookers med inbyggda timers, så att är det ett recept med kort lagningstid, så kan grytan sätta igång vid lunchtid och vara färdig fyra timmar senare. Eller tvärtom: den stänger av sig automatiskt när du vill.
I collaget nedan har jag valt några av de vanligaste slow cookers på marknaden. De med digital display har just denna timerfunktion. Om du behöver timer vet du bara själv. Personligen arbetar jag mest hemifrån och kan stänga av grytan om det behövs – för mig räcker “low” och “high”.
4. Spara pengar på flera sätt
För den som inte är en “spirituell” matlagare som kan trolla med det som finns i kylskåp och skafferi, så är slow cookern utmärkt för att anpassa matlagningen till vad som för tillfälligt säljs i livsmedelsbutikerna. När veckans reklamerbjudanden kommer från ICA, Willys och Coop så använder man de som inspiration till vad som skall lagas den kommande veckan. Är fläskkotlett billigt, så köper man det och letar upp ett bra recept för slow cookern och lagar mat för flera dagar. För den som har tuffa tider finns många kronor att spara genom att anpassa matlagningen till vad som säljs billigare i handeln.
5. Mat till jobbet
Med en slowcooker gör man gärna storkok och fyller man grytan så kan det bli över 10 portioner. Det räcker till flera middagar eller för den som vill göra lunchpaket att ha med sig till jobbet eller skolan. Eventuella rester är dessutom ofta perfekta för att använda till andra rätter, som t.ex. som ingrediens i Taquitos, till sallader eller som smörgåspålägg.
Om du inte redan äger en slow cooker så är det dags att skaffa en. Det behöver inte vara en värstingmaskin med bjällror och visslor, som t.ex. KitchenAids med inbyggd omrörare (!) utan i många fall räcker det med en enkel gryta, som Champion Slowcooker 6,5l längst ned på bilden ovan. Det viktigaste är att tänka igenom hur stor gryta du behöver. Principerna för själva maskinerna är desamma: en keramikgryta som värms upp långsamt och tillagar god mat under lång tid.
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker