Broccolo och Romanesco – dagbok för sådd, odling och skörd
Broccolo är en grönsak som man skulle kunna finna på en främmande planet. I den här dagboken följer vi odlingen av Broccolo, från sådd och odling till skörd och matlagning. Vi sår idag, den 6 april 2017 och hoppas att kunna skörda någon gång i slutet av sommaren. När det händer något väsentligt, t.ex. när de första hjärtbladen kommer och vid omplanteringen på friland uppdateras dagboken. Om allt går vägen det vill säga; mycket kan hända på vägen.
Varför odlar vi Broccolo?
Varför odla Broccolo i Sverige? Man kan lika gärna fråga: varför klättra upp för Mount Everest? Varför hoppa bungyjump? Varför åka till Månen? Tuffa Tider har valt att odla Broccolo i Sverige; bara för att se om det är möjligt. Men mest är det för att den ser så utomjordisk ut. Den blev så när italienarna korsade broccoli och blomkål för flera hundra år sedan. I Sverige har den funnits hos fröfirmorna några år och det finns exempel på odlare på nätet som inte bara lyckats, utan tycker att det är den enklaste saken i världen att odla Broccolo. Vi får se.
Fröerna köpte vi från Runåbergs fröer. Och skall vi vara riktigt ärliga så var det en grönsak som vi valde för att komma upp till minimibeloppet när vi beställde en bönsort som bara finns hos Runåbergs. Sorten heter Romanesco Natalino och påsen för 30:- innehåller cirka 60 stycken ekologiskt odlade fröer.
Broccolo eller Romanesco?
Tuffa Tider kallar Broccolo för Broccolo. Men kärt barn har många namn. De flesta svenska fröfirmor säljer fröerna under namnet Broccolo. I de svenska livsmedelsbutikerna är det dock vanligare att den färdiga grönsaken kallas för Romanesco. På engelska heter den Romanesco Broccoli, vilket på svenska blir “Romersk broccoli” och i hemlandet Italien heter den Broccolo romanesco (“romersk broccolo”).
Vad som är det bästa namnet på svenska låter jag vara osagt; personligen föredrar jag Broccolo, eftersom det är ett unikt namn som dessutom påminner om Broccoli, medan Romanesco betyder “Romersk” och det är ju många saker som kan vara romerska i vår värld. Går du till Willys, ICA eller Coop och frågar efter Romanesco så är det dock större chans att personalen förstår vad du pratar om än om du frågar om de har Broccolo.
Dag 1: Sådd
Vi sår ånyo i blomsterhandelns “gratis” odlingsbrätten; de är praktiska och har ett handtag. Såjorden blandades med ungefär en fjärdedel vermikulit. Det är första året jag använder vermikulit, men de tidigare saker som jag sått i år och använt vermikulit har grott osedvanligt fort. Det goda resultatet kan mycket väl bero på något annat; men varför chansa?
Det är den 6 april på kvällen och odlingsbrättet fylls med såjord-blandningen och plattas lätt till. De små fröna – som ser ut som vilka kålfrön som helst – såddes på 1 cm djup i ett hål som gjordes med spetsen av en penna. Därefter fylldes hålen över. Brättet vattnades och ställdes i ett miniväxthus utan särskild uppvärmning.Nästa uppdatering kommer när den första grodden letat sig ut i ljuset.
Dag 3: Första skottet
På den tredje dagen, söndagen den 9 april kl 12 på dagen, exakt 64 timmar efter sådd tittar det första skottet av Broccolo fram. Det ser friskt ut och sträcker sig mot solen. Kompisarna i de andra pluggarna slumrar fortfarande, även om de fått samma omvårdnad. Pluggbrättet står i ett miniväxthus på en fönsterkarm mot sydväst.
Senare samma dag och 67 timmar efter sådd har ytterligare tre skott tittat upp och några timmar senare ytterligare två.
Dag 4: Nio av tio frön har grott
På morgonen den fjärde dagen har broccolo-fröna börjat gro i nio av de tio pluggarna. Det har då gått 87 timmar sedan sådd. Vi får se om det sista fröet gror eller inte; men nio av tio är helt godkänt. De groddar som har kommit upp ser kraftiga och hälsosamma ut.
Pluggbrättet har tagits ut från miniväxthuset och ställts i ett fönster för maximalt solljus.
Dagboken fortsätter och en uppdatering publiceras åtminstone när plantorna växt till sig något.
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker