Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Vad är väl en middag med fläskkotlett? Den kan vara dötrist och tråkig….och alldeles, alldeles underbar.
Med rätt kryddning och genom att laga kotletterna i slowcooker blir köttet mört och smakrikt och såsen så god att du kommer drömma om den. Det bästa av allt är att vem som helst med en slowcooker kan laga den, det tar max 15 minuter i förberedelsetid – resten sköter sig av sig självt. Dessutom är det billigt.
Förberedelsetid | 15 minuter |
Tillagningstid | 4 timmar |
Portioner |
personer
|
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk senapspulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar (mald)
- 1 msk smör eller rapsolja
- 4 st fläskkotletter (Eller fler om så önskas)
- 2 dl kalvbuljong
- 5 dl Vispgrädde
- 0,5 dl japansk soja
- 1 tsk grönpeppar
Ingredienser
Kryddblandning till enkelpanering
För tillagningen i slowcooker
|
|
- Blanda alla ingredienser för enkelpanering och gnid in fläskkotletterna.
- Stek dem sedan lätt på båda sidor i smör eller rapsolja så att de får en något brun yta. Genom stekningen tar köttet upp kryddorna och stekytan gör att kotletterna inte blir torra.
- Lägg de stekta fläskkotletterna i slowcookern. I en större gryta ryms fyra kotletter bredvid varandra; det går att lägga ett lager till så att det blir åtta stycken.
- Blanda kalvfonden med mjöl-/kryddblandningen som blev över från paneringen. Vispa så att det blir en jämn redning. Häll redningen, grädden, soja och mortlad grönpeppar över kotletterna.
- Sätt slowcookern på "low" och låt den gå i 3-4 timmar, tills köttet är mört.
- Färdigt. Om såsen är för tunn, red den med majsstärkelse för önskad konsistens.
- Serveras med valfria tillbehör. Hemmagjord potatismos eller mashed potatoes är pricken över i:et.
Låt allt fett sitta kvar på de råa fläskkotletterna. Det mesta försvinner in i såsen och är en viktig del för smaken.
Om din slowcooker är långsam på "low" eller om du vill att tillagningen skall gå snabbare: börja med att köra på "high" tills det sjuder, gå därefter över till "low".
Kör du LCHF eller är glutenallergiker? Byt ut vetemjölet mot fiberhusk.
Som vanligt när det är tuffa tider, passa på att laga maten på de råvaror som är billiga på din stormarknad. Vi lagade detta recept med svenska fläskkotletter för 39:90:-/kg. Varje kotlett vägde knappt 200 gram. Varje portion kostade, inklusive tillbehören cirka 15:-.
Personlig betraktelse: Såsen kan vara den godaste jag ätit. Gör gärna lite extra och frys in; ta fram och servera med köttbullar eller andra kötträtter.
Hej! Skall det var kalvfond på flaska i receptet fläskkotletter i med grönpepparsås i Slow cooker, låter mycket med 2 dl ?
Hoppsan. Kalvbuljong skall det vara. Har ändrat. Tack för observationen!
Hej! Testade fiberhusk istället för vetemjöl & det blev slime i crockpoten.. kanske finns något annat att rekommendera? Blev helt oätligt nu.
Majsstärkelse eller potatismjöl brukar väl fungera (upprört i vatten). Kanske arrowrot. Eller mer grädde. Alternativt minska ned vätskan; bara köra med några matskedar kalvfond.